Одломак из писма Исидоре Секулић

Сетим вас се кроз скоро све мисли о животу и смрти. Ових дана претурало ми се по глави да: изгубити игру живота, или у њој велику карту - мора доћи за сваког ко уопште куша борбу духа и рада; и да је и боље да дође него да не дође; да управо мора доћи, ако човек има пред собом задатак мало тежи, иоле моралан и спиритуалан. Од среће почиње дегенерација. Моћ, љубав, задовољство, новац, власт, то је само даља похота и охолост, тврђи зид између нас и оних простора у којима треба постојати ако онима што за нама долазе мислимо да нешто оставимо, ма у ком облику. У музеје стижу, и чувају се, само препукнуте и здрускане ствари. Кад је мој отац најзад увидео да му нема и нема личне среће, постао је прави отац и мушкарац. Од народа, мислим да су Французи најспособнији да примају горчине и ударце и да при том, што рекао Ракић, «знају зашто» их трпе, и зато је то, Французи, народ мушкараца.... (Одломак из писма .Из једног од најдужих писама Исидоре Секулић које је неком послала - Милану Гролу, крајем јула 1931.) ЛеЗ 0006662

Сајтови писаца светских

Сајтови писаца светских
СОЛЖЕЊИЦИН

понедељак, 14. март 2011.

Одабрана места из књига Миодрага Павловића, објављених последњих неколико година. 3


ПЕСМА ПОКАЈНИЦА


Тешко је копање
док се не дође
до чисте руде
анђели држе у руци
облике твог тела
затим се чуде:
шта ће сад овај овде
зар нисмо његове причице
још раније чули
до ситнице
нека стоји он ту
каже од њих један
што је тршав и благ
нек стоји ту тај камен
драг и студен
неће још дуго
имати право на кајање
које му и тако
у природи није

Миодраг Павловић, ПИТАО САМ СВЕТЛОСТ, Смедерево, Арка, 2009, 87 стр. ; стр. 73.



уторак, 1. март 2011.

Убијање бога у људима по Ивану Ивановићу


Знак препознавања

Полемика
Садистичко у језику и неделима динарских комесара културе

Убијање бога у људима

Књижевник и дисидент Иван Ивановић, у дискусији (научни симпозијум, Лесковац, 2009. Године) под називом "Лингвистички дискурс академика Драгослава Михаиловића", али иу личним рефлексијама на трансформацију догматског у бирократско, разобличава суштину идеолошког и културолошког терора који је у Србију дуже од једног века долазио из такозваних "динарских крајева"

Пише: Иван Ивановић

У књизи Мајсторско писмо (Београд, 2007) ДрагославМихаиловић је експлицитно изложио своје ставове о српском језику, па ћу ја овде узети слободу да их искористим.
Швајцарски професор славистике др Роберт Ходел , професор Универзитета у Минхену, тражио је од Драгослава Михаиловића још 1992. године да елаборира свој књижевни поступак у односу на језик и писац се том приликом осврнуо на лингвистичко питање у својој литератури.
У том осврту Михаиловић......

Популарне странице Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ

ATLANTIDA

Преглед Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (WordPress - 1)

Власт

ВЛАСТ

Уцрвани, дубоко.

Уз штит дебеле коже.

Истећи може око,

а гле - суза не може.

Владимир Јагличић: СТУБ, Орашац, 2013, стр. 25

БЕЛАТУКАДРУЗ (алиас М. Лукић)