Од службене комеморације обележавања 75 година од оснивања логора Јасеновац одустала је и Пава Молнар, једина преживела логорашица, преноси „Јутарњи“. 
Међутим, директорка Спомен подручја Јасеновац и организаторка комеморације Наташа Јовичић то негира.
Да, повукла сам говор и не желим да га читају у петак на службеној комеморацији у Јасеновцу. Учинила сам то зато што нису сви тамо заједно. Јако сам тужна што се деле и што је све тако испало“, наводи 95-годишња Пава Молнар за загребачки портал.

Она је преживела усташки логор Градишку који је био део јасеновачког логора.
Према плану директорке Спомен подручја Јасеновац и организаторке комеморације, Наташе Јовичић, њен говор требало је да буде и једини. Пава Молнар каже да је учествовање у комеморацији договорила са Наташом Јовичић, као и да је почетком априла с њом била и код председника хрватског Сабора Жељка Реинера.
Предложили су да се комеморација жртвама Јасеновца ове године одржи у ХНК, што сам одлучно одбила. Рекла сам да се комеморација мора одржати тамо где су се злочини и догодили. Под тим условом пристала сам да им дам свој говор. Како се отежано крећен тражила сам да га неко у Јасеновцу прочита“, наводи Молнарова.
Међутим, како каже, „то је било пре свих ових подела“.
Када сам видела да у Јасеновац иду одвојено једни, па други, па трећи, повукла сам говор и о томе сам пре недељу дана обавестила и Наташу Јовичић“, наводи она.
Међутим, директорка Спомен подручја Јасеновац Наташа Јовичић каже да је свиме „изненађена и шокирана“. Тврди да је Пава Молнар под притиском, да се о њеном одустанку не зна ништа и да је према службеном програму предвиђено да њен говор прочита глумица Бранка Цвитковић.
Тај говор је код мене, ја га имам“, наводи Јовичићева.
Паву Молнар, по националности Хрватицу, усташе су у фебруару 1942. године као деветнаестогодишњу студенткињу медицине ухапсиле и одвеле у логор Градишка који је био саставио део јасеновачког логора. Тамо је остала до јануара 1944. године када је размењена.
У размену су могли да уђу смао логораши Хрвати, а Срби, Јевреји и Роми нису размењивани“, наводи Молнарова која је по изласку из логора отишла у партизане.
Званичник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Мирослав Киринчић каже да ће говор Паве Молнар уместо на државној комеморацији бити прочитан два дана касније на њиховој комеморацији.
Она је то потврдила рекла да нема ништа против ни да се њен говор прочита и на скупу под називом „Јасеновац на Тргу жртава фашизма“ који у петак од 17 часова организује Антифашистичка лига под вођством Зорана Пусића.

Извор: Б92